default logo


Fájdalommentes petevezeték átjárhatósági vizsgálat

Teherbeesési nehézség esetén a kivizsgálás fontos lépése a petevezeték átjárhatóságának a kivizsgálása!

Alapvetően két fajta vizsgálati módszert alkalmaznak az átjárhatósági viszonyok megállapítására:

 • Az egyik az ultrahang vizsgálattal végzett módszer,
 • A másik pedig a röntgensugár segítségével végzett vizsgálat.

Magyarországon általában a röntgensugaras vizsgálatot végzik , mely rendkívül fájdalmas, és az egészségre ártalmas sugárterhelést jelent a szervezetre (ezt szokták HSG-nek nevezni).

Rendelőmben a fájdalommentes, sugárterhelés nélküli, átjárhatósági vizsgálatot végzem! (EchoHSG).

Az átjárhatósági vizsgálat elvégzéséhez kétszer kell eljönnie a rendelőmbe:

1. vizsgálat: A vizsgálatra telefonon tud bejelentkezni az asszisztensnőmnél. Egy héten belül már tudjuk fogadni, amikor a páciens kórtörténetét beszéljük meg, illetve megvizsgálom, és ha nincs friss (1 hónapon belüli) hüvelyváladék tenyésztési eredménye, akkor leveszem a tenyésztést. Ezután hüvelyi ultrahanggal megnézem a kismedence viszonyokat és megtervezzük a petevezeték átjárhatósági vizsgálat körülményeit.
A hüvelyváladék tenyésztési eredmény egy hét alatt készül el. Ha az negatív (vagyis nincs kórokozó), akkor már szabad is az út az átjárhatósági vizsgálatra, melyet a menstruáció után, de általában a tüszőrepedés előtt szoktunk elvégezni. Ha pozitív a tenyésztési eredmény, akkor még kezelés szükséges az átjárhatósági vizsgálat elvégzéséhez. Ekkor a kezelés elvégzését követően végezzük az átjárhatósági vizsgálatot.

2. vizsgálat: A petevezeték átjárhatósági vizsgálat. (A vizsgálathoz szükséges kontrasztanyagot és katétert Ön is beszerezheti a nagykereskedésben, de mi is biztosítani tudjuk a vizsgálathoz.)

Az átjárhatósági vizsgálat két részből áll, és hozzávetőleg 10 percet vesz igénybe:

 1. A katéter felvezetése: A katétert a hüvelyen, majd a méhszájon át vezetjük fel a méhüregbe.
 2. A kontrasztanyag feljuttatása a katéteren keresztül. Eközben ultrahanggal ellenőrizzük az átjárhatósági viszonyokat. Átjárható viszonyok esetén nem okoz fájdalmat.

A röntgensugaras vizsgálatnál ez okozza a szinte kibírhatatlan fájdalmakat, mert a kontrasztanyag egy sűrű szinte gélszerű anyag, amit át kell nyomni a petevezetékeken, mire az görcsösen összehúzódik, tovább fokozva a fájdalmakat.

Az ultrahang vizsgálatos módszer esetén a kontrasztanyag vízszerűen folyékony, ami megkönnyíti a petevezetékeken való átjutását a hasüreg felé, ezért nem fájdalmas.

A vizsgálatot követően, egy rövid konzultáció keretében, átadjuk a vizsgálati leletet.

 • Ha a petevezeték átjárhatósági vizsgálat bizonyítja azok átjárhatóságát, akkor a teherbeesésnek ilyen okú akadálya nem lehet. Vannak olyan kismedencei gyulladásos folyamatok, amelyek enyhe letapadásokat okoznak a petevezetékekben, lehetetlenné téve a teherbeesést, de az átjárhatósági vizsgálat elvégzésével azok kinyílhatnak. Ez az oka, hogy gyakran esnek teherbe nők spontán módon, a petevezeték átjárhatósági vizsgálatot követő 1-2 hónapon belül, holott előtte eredménytelenül próbálkoztak.
 • Ha lezárt petevezetékeket igazol a vizsgálat, akkor spontán terhesség létrejötte nem várható.


A konzultáció során – mindkét vizsgálati eredmény esetén – javaslatot teszek a további szükséges lépésekre.

A vizsgálat után panasz nem szokott fellépni, így a beteg nyugodtan távozhat, autót vezethet, vagy akár tömegközlekedési eszközzel is biztonságban hazamehet. Antibiotikus utókezelést szoktunk alkalmazni, mert a katéter felvezetésével felsodorhatunk baktériumokat a méhűrbe és az antibiotikus kezeléssel megakadályozzuk azok elszaporodását, ennek következtében létrejövő méhűri, kismedencei gyulladások kialakulását.

A fájdalommentes petevezeték átjárhatóság vizsgálat ára

Az első vizsgálat ára 20.000 forint + a tenyésztés díja: 5.000 forint. (összesen 25.000 forint.)
A vizsgálat tartalmazza:
 • A beavatkozás előtti konzultációt
 • A hüvelyváladék levételét
 • A hüvelyváladék tenyésztését
A második vizsgálat ára 25.000 forint. A vizsgálat tartalmazza:
 • Az átjárhatósági vizsgálatot
 • A vizsgálat utáni konzultációt javaslattétellel

A vizsgálathoz kapcsolódó további költség még a kontrasztanyag és a katéter ára, melyet Ön is beszerezhet, de mi is biztosítani tudjuk az Ön számára. Az ára mindkét esetben 25.000 forint.

A fájdalommentes vizsgálathoz hívja dr. Vajda Miklóst a 06 (30) 99-22-858 számon, vagy Mesterné Oszkó Mártát a 06 (30) 34-12-112 telefonszámon!